Διονύσιος Σούρμπης

Βαρύτονος

Ο βαρύτονος Διονύσιος Σούρμπης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1978.
Έλαβε δίπλωμα μονωδίας από την τάξη του Γιώργου Σαμαρτζή στο ωδείο Άλεξ Τουρνάισεν, με βαθμό Άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Το 2005 κέρδισε την υποτροφία Μαρία Κάλλας και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία με τον Μαέστρο Κλοντ Τιολάς.
Έχει κερδίσει το Α’ Βραβείο και το Βραβείο του Κοινού στους παγκόσμιους διαγωνισμούς: Τότι νταλ Μόντε, Ίρις Αντάμι-Κοραντέτι, Πέρτιλε-Μαρτινέλι, Σπύρος Αργύρης και Bιντσέντσο Μπελίνι. Ακόμη, έχει λάβει το Βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την παραγωγή Cavalleria-Pagliacci στο ρόλο του Σύλβιο υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Αντόνιο Παπάνο, στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Επίσης έχει λάβει τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Από το 2000 συνεργάζεται ως μονωδός με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Έχει εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλική Όπερα του Λονδίνου Κόβεν Γκάρντεν, Λα Φενίτσε (Βενετία), Ρέτζο (Τορίνο), Όπερα Ρεν (Γαλλία), Όπερα Ρώμης, Θέατρο Φρασκίνι (Παβία) κ.α. Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Αίθουσα Τζουζέππε Βέρντι της Μπολόνια, Όπερα της Ρώμης, Τσίρκολο του Ροβίγκο, Κλάμπ Τζουζέπε Βέρντι Βερόνα.
Έχει εμφανιστεί τηλεοπτικά στο κανάλι Rai Uno.
Ανάμεσα στις επιτυχημένες ερμηνείες του συγκαταλέγονται μερικοί από τους σπουδαιότερους ρόλους, όπως αυτοί του Σωτήρη στο Δαχτυλίδι της Μάνας, του Φίγκαρο στον Κουρέα της Σεβίλλης, Κόντε στους Γάμους του Φίγκαρο, Ζερμόν στην Τραβιάτα, Φόρντ στον Φάλσταφ, Βαλεντίνο στο Φάουστ, Μαρτσέλο στους Μποέμ, Μπελκόρε στο Εληξίριο του Έρωτα, Ντανίλο στην Εύθυμη Χήρα, Σάρπλες στη Μαντάμα Μπατερφλάι, Εσκαμίγιο στην Κάρμεν, Πίνκ στην Τουραντότ, Ντον Τζιοβάννι στον ομώνυμο ρόλο, Ορέστεια του Ιάννη Ξενάκη κ.α.

Ο Διονύσιος Σούρμπης στα social media