Διονύσιος Σούρμπης

Βαρύτονος

Ο βαρύτονος Διονύσιος Σούρμπης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1978.
Έλαβε δίπλωμα μονωδίας από την τάξη του Γιώργου Σαμαρτζή.
Tο 2005 κέρδισε την υποτροφία του Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας» όπου συνεχίζει τις σπουδές του στην Ιταλία με τον Μαέστρο Κλόντ Τιολάς.

Εχει κερδίσει Α' Βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, οπως: Τότι νταλ Μόντε, 'Ιρις Αντάμι-Κορραντέττι, Πέρτιλε-Μαρτινέλλι, Σπύρος Αργύρης, Β. Μπελίνι.
Το 2013 έλαβε τιμητική διάκριση απο την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

Έχει εμφανιστεί στα θεατρα Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλική Όπερα Λονδίνου, Λα Φενίτσε της Βενετίας, Ρέτζο Τορίνο, Όπερα Ρώμης, Όπερα Ρέν (Γαλλία) κ.α. Από το 2003 αποτελεί μέλος της Λυρικής Σκηνής ως σολίστ.

Έχει ερμηνεύσει με επιτυχία τους ρόλους: Σωτήρης στο Δαχτυλίδι της Μάνας, Φίγκαρο στον Κουρέα της Σεβίλλης, Γάμοι του Φιγκαρο στον ρόλο του Κοντε, Ντον Τζοβάνι στον ομώνυμο ρόλο, Γουλιέλμο στο Έτσι κάνουν όλες, Ζερμόν στην Τραβιάτα, Φορντ στον Φάλσταφ, Μαρτσέλλο στους Μποέμ, Μπελκόρε στο Ελιξίριο του Έρωτα, Σίλβιο στους Παλιάτσους, Βαλεντίνο στον Φάουστ, Μανόν Λεσκώ, Ντανίλο στην Εύθυμη Χήρα του Λέχαρ, Σάρπλες στην Μαντάμα Μπατερφλάι, Εσκαμίγιο στην Κάρμεν, Ορέστια του Ξενάκη, Έσσεται Ήμαρ του Κουμεντάκη κ.α.

Το 2013 έκανε το ντεμπούτο του στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στον ρόλο του Πίνκ στην Τουραντότ, ενώ το 2016 έλαβε το βραβείο Λόρενς Ολίβιε για την παραγωγή Cavalleria-Pagliacci στο ίδιο θέατρο.

Ο Διονύσιος Σούρμπης στα social media